Grondbeleid

Grondexploitaties

Volgens de richtlijnen van de commissie BBV dient jaarlijks een herziening van de grondexploitatie plaats te vinden. Een actualisatie van de grondexploitatiebegroting met planinhoudelijke wijzigen, dan wel autonome wijzigingen met materiële financiële gevolgen, moet opnieuw door de Raad worden vastgesteld.
Conform de Nota Grond en Vastgoedbeleid is de herziening van de grondexploitaties gekoppeld aan de Planning- en Controlcyclus.

Voor het opstellen cq. herzien van de grondexploitaties zijn onderstaande uitgangspunten van toepassing:

  • Rente 2020-2023: 2,37% .
  • Prijsindex cf. Prijsindexen CPB (meicirculaire 2019) ‘Prijs bruto binnenlands product’

  2020: 1,4%

2021: 1,7%
2022: 1,7%
2023: 1,8%

  • Disconteringsvoet: 2%
  • Activering van kosten binnen de grondexploitatie vindt plaats met in acht neming van de richtlijnen van de Commissie BBV (Besluit Begroten en Verantwoorden); Notitie Grondbeleid in begroting en jaarstukken, juli 2019.
  • Winstenneming vindt plaats middels de 'Percentage of Completion'-methode. Winstnemingen komen ten gunste van de Algemene Reserve.
  • Voor grondexploitaties met een geprognosticeerd nadelig saldo wordt een voorziening getroffen ter grootte van het tekort. Deze voorziening wordt gevormd ten laste van de Algemene Reserve.

Bouwgrond in exploitatie
Per 1 januari 2020 zijn er geen lopende bouwgrondexploitaties.

Strategische gronden
Gebleken is dat het verwerven van grond ten behoeve van ontwikkelingen (groenprojecten, infra) binnen de gemeente steeds vaker een knelpunt wordt. Derhalve is in de nota Grond- en vastgoedbeleid ingezet op anticiperende, proactieve en gelegenheidsverwerving.

Bij de verantwoording van de strategische gronden worden de richtlijnen van de commissie BBV in acht genomen.

Middels een raadsinformatiebrief en via de P&C cyclus wordt de Raad achteraf geïnformeerd over het beschikbaar gesteld budget voor anticiperende , proactieve en gelegenheidsverwerving.