Grondbeleid

Ontwikkelingen

Algemeen
De crisis op de woningmarkt is al een aantal jaren voorbij. De vraag naar woningen en bouwkavels neemt toe.
Voor de gemeente is een taak weggelegd om de kwalitatieve en kwantitatieve woningvoorraad (regionaal) af te stemmen op de daadwerkelijke behoefte en samenstelling van de bevolking. De gemeente staat hierbij open voor alternatieve woonvormen, waaronder flexibele woonvromen, Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) en woonvormen die een bijdrage leveren aan onze strategische keuzen om samen te leven door ontmoeten en verbinden te stimuleren om zo sociale vitale kernen te behouden.

Omgevingswet
Middels de Aanvullingswet wordt een deel van de bestaande instrumenten voor grondbeleid samengebracht, vereenvoudigd,  geharmoniseerd en geïntegreerd in de Omgevingswet.
Het gaat om de instrumenten die ingrijpen in het eigendomsrecht van de grond: voorkeursrecht, onteigening, herverkaveling en kavelruil in landelijk gebied. Het wetsvoorstel maakt ook kavelruil in stedelijk gebied mogelijk.
Verder bevat de Aanvullingswet een voorstel voor wijziging van de regeling voor kostenverhaal bij gebiedsontwikkeling.

Het voorstel voor de Aanvullingswet grondeigendom is op 1 februari 2019 ingediend bij de Tweede Kamer.

In het kader van de invoering van de Omgevingswet betekent dit dat we het wettelijke instrumentarium uit de Aanvullingswet Grondeigendom toetsen op de consequenties voor ons grondbeleid.

Vennootschapsbelasting
Met ingang van 2016 zijn gemeenten belastingplichtig voor de Vennootschapsbelasting. Bij nieuwe bouwgrondexploitaties leidt dit tot een belastingplicht.

Bouwgrondexploitaties
Volgens de richtlijnen van de commissie BBV is het startpunt van bouwgrond in exploitatie (BIE) het raadsbesluit met vaststelling van het grondexploitatiecomplex, inclusief grondexploitatiebegroting.
Een grondexploitatiecomplex is gedefinieerd als een ruimtelijk plan, voorzien van een financiële vertaling.

CPO-Meerdel
Met het Raadsvoorstel van 20 juni 2019 heeft de Raad van de gemeente Stein kennis genomen van de haalbaarheidsstudie CPO Meerdel. Nadat de CPO-vereniging het bestemmingsplan en verkavelingsplan heeft opgesteld zal in 2020 de Raad het grondexploitatiecomplex, inclusief grondexploitatiebegroting worden voorgelegd. Bij Raadsbesluit van 20 juni 2019 heeft de Raad ingestemd met de uitgangspunten van de globale exploitatiebegroting.

Bramert-Noord
Eind 2019 heeft de Raad kennis genomen van een uitgewerkt voorkeursmodel en risicoanalyse. Het vervolgtraject is afhankelijk van de rol die de gemeente in deze ontwikkeling wil gaan innemen. Afhankelijk van het grondeigendom, de risico’s en de gewenste invloed kan de gemeente een keuze maken tussen actief grondbeleid met volledige publieke ontwikkeling en faciliterend grondbeleid met volledig private ontwikkeling. Waarbij ook nog tussenvormen mogelijk zijn van samenwerking met marktpartijen of een initiatiefrijke rol in combinatie met faciliterend grondbeleid.