Volksgezondheid en milieu

Volksgezondheid

Volksgezondheid

Regionaal gezondheidsbeleid 2020-2023.
Een gezonder en vitaler Zuid-Limburg. Waar kinderen kansrijk opgroeien, volwassenen langer in goede gezondheid leven en iedereen mee kan doen. Dat is de regionale ambitie.
Om die te behalen is werk aan de winkel. Want de gezondheidsachterstand in Zuid-Limburg is hardnekkig. Op diverse fronten doen we het minder goed ten opzichte van de rest van het land. Zo kent onze regio meer tienerzwangerschappen, hogere (jeugd)zorgkosten, meer onderwijsachterstanden, een lagere arbeidsparticipatie en zien we vaker dat onze inwoners een ongezondere leefstijl hebben. Alle reden dus om daar iets aan te doen. Anders dan we tot nu toe hebben gedaan. En nog nadrukkelijker samen! Samen betekent 16 gemeenten, de Provincie Limburg, de rijksoverheid en tal van maatschappelijke partners. We staan immers allemaal vanuit een andere achtergrond voor dezelfde opgave. En we beginnen niet bij nul want onze regio heeft de afgelopen jaren bewezen een broedplaats te zijn van tal van creatieve ideeën en goede aanpakken. Samen scharen we ons achter een vernieuwde koers om de trend in jarenlange achterstanden daadwerkelijk te gaan breken. Onze doelstelling is om in 2030 een kwart van de Zuid-Limburgse achterstanden ten opzichte van het landelijk gemiddelde in te lopen en zo te werken aan gezonde en kansrijke generaties. Dat is een proces van lange adem en volhouden. Alle Zuid-Limburgse gemeenten hebben het belang van een gezamenlijke aanpak onderstreept.

Jeugdgezondheidszorg (JGZ)
De JGZ is het fundament voor een gezonde jeugd. Alle ouders en kinderen kunnen er terecht voor informatie en ondersteuning op het gebied van een gezonde, veilige ontwikkeling en een positieve opvoeding. De JGZ heeft hierdoor als enige partij in de gezondheidszorg en het sociaal domein vrijwel alle kinderen van 0 tot 18 jaar in Nederland in beeld en weet of ze gezond opgroeien.

De ambitie van de trendbreuk (het regionaal gezondheidsbeleid) zorgt bij zowel de Zuid-Limburgse gemeenten alsook bij de JGZ-organisaties voor het besef dat een gestructureerde samenwerking van de JGZ-organisaties in Zuid-Limburg belangrijker is dan ooit.
De GGD is in Zuid-Limburg verantwoordelijk voor de uitvoering van de JGZ voor kinderen van 4 tot 18 jaar. Envida, MeanderGroep en Zuyderland zijn verantwoordelijk voor de uitvoering voor de JGZ voor de leeftijdsgroep van 0 tot 4 jaar in respectievelijk de regio’s Maastricht-Heuvelland, Parkstad en Westelijke Mijnstreek.
In januari 2018 heeft het Algemeen Bestuur GGD opdracht aan de 4 JGZ-organisaties gegeven om te starten met het ontwikkeltraject om te komen tot één JGZ in Zuid-Limburg. Dit was de start voor het traject om uiteindelijk te komen tot één JGZ met ingang van 2020.