Sociaal Domein

Geescaleerde zorg 18+

Geescaleerde zorg 18+

Inhoudelijk start de decentralisatie Beschermd Wonen (BW) per 2021, maar financiële consequenties starten pas per 2022. De ontvlechting met de gemeente Maastricht willen we vooruitlopend hierop al eerder starten, de gemeente Sittard-Geleen wordt den de centrumgemeente. De decentralisatie Maatschappelijke Opvang (MO) wordt on hold gezet. Hierover besluit men landelijk pas over 4 jaar. Er is sprake van een verplichte regionale samenwerking op het gebied van BW en MO. Er komen 2 “verreken momenten” met betrekking tot de uitname van de Wet langdurige zorg (Wlz). Een moment voorafgaand (dat betekent per 2021) waarbij uit gegaan wordt van schattingen. Later in het jaar 2021 wordt een nacalculatie gedaan, waarbij wordt afgerekend per regio.

In het kader van de aanpak verwarde personen blijven we de voortgang monitoren van de crisiskaart, time-out voorziening en GGz vervoer.

De Inloop GGz blijft een toegevoegde waarde voor de gemeente Stein. De bijzondere doelgroep die hiervan gebruik maakt vindt ook steeds aansluiting bij andere inwoners. Dit komt mede doordat de Inloop nu gevestigd is in Buurtcentrum Nieuwdorp en zij ook mee participeren in de activiteiten die het buurtcentrum organiseert.

De nieuwe Wet verplichte Geestelijke Gezondheidszorg (WvGGz) die met ingang van 01-01-2020 van kracht gaat, raakt zowel zorg als veiligheid. De tekstuele toelichting hierop staat verder uitgewerkt in het programma Openbare Orde en Veiligheid.

Gemeenten zetten in het kader van de transformatie van de jeugdhulp sterk in op het bieden van laagdrempelige hulp aan kwetsbare gezinnen via sociale wijkteams en op preventie. In het verlengde hiervan zijn veel gemeenten op zoek naar manieren om de pedagogische 'civil society' (of dragende samenleving)vorm te geven.
Het idee is dat kinderen er wel bij varen als er in hun omgeving veel mensen zijn die naar hen omkijken ("It takes a whole village to raise a child"). Dan ontstaan minder problemen en lichte problemen kunnen worden opgelost in het netwerk van het kind. In een pedagogisch dragende samenleving is minder formele jeugdhulp nodig. Het is echter niet vanzelfsprekend dat de betrokkenheid tussen burgers zich op een natuurlijke manier vormt. Gemeenten investeren daarom in initiatieven die informele netwerken rondom kinderen versterken. Buurtgezinnen.nl is zo’n initiatief.

De Stichting Buurtgezinnen.nl is eind 2014 opgericht als burgerinitiatief. Buurtgezinnen.nl wil er door de inzet van steungezinnen voor zorgen dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien in hun eigen gezin en op deze manier een bijdrage leveren aan het terugdringen van het aantal uit huisplaatsingen in Nederland. Dit doet zij door een vorm van vrijwillige flexibele opvoedondersteuning te organiseren die vitale gezinnen (steungezinnen) geven aan overbelaste gezinnen (vraaggezinnen) in de buurt.
Buurtgezinnen is al in verschillende gemeenten in het land actief, met positieve ervaringen. In 2020 starten zij ook in Stein vooralsnog voor 2 jaar en zal dan geëvalueerd worden.