Maatwerkvoorzieningen (Wmo)
Voor 2020 is opnieuw budget opgenomen om ruimte voor maatwerk en experimenten te bieden. Dit budget is gericht op sociale vernieuwing, integrale samenwerking, verschuiving van de zorgzwaarte en het bieden van maatwerk waarbij minder regelgeving en bureaucratie centraal staan. In 2020 voeren we diverse projecten uit met als doel sociale vernieuwing te realiseren (bijv. datagedreven werken) en de ondersteuning beter te laten aansluiten bij de leefwereld van inwoners.
Ook op het gebied van wonen en zorg is er een opgave voor de gemeente Stein. Er is sprake van bevolkingskrimp, van vergrijzing en ontgroening. Aansluitend op het rijksbeleid stimuleren wij dat mensen langer thuis blijven wonen in hun vertrouwde omgeving. Daarom streven wij naar toekomstbestendige kernen, met passende (zorg- en welzijn)voorzieningen en een infrastructuur die aansluit bij de uitdagingen van deze tijd. In 2020 gaan we onderzoek doen naar technologische ontwikkelingen om langer thuis wonen mogelijk te maken. In 2020 blijven we bewustwordingscampagnes uitvoeren om levensloopbestendig wonen (bijv. Pilot Dubbel Duurzaam) te stimuleren en gaan we gebiedsgericht (bijv. Wijk Actie Programma Nieuwdorp) aan de slag met bepaalde kernen om deze toekomstbestendig te maken.
Er zal in 2020 en 2021 met een pilot gestart worden met betrekking tot nazorg. Er zal hierbij gestuurd worden op de juiste inzet van zorg, rechtmatigheid, doelmatigheid, de klanttevredenheid en de kwaliteit van dienstverlening. Deze pilot zal in eerste instantie worden ingezet binnen drie Wmo-voorzieningen (hulpmiddelen, ondersteuning en CVV). Er zal in 2021 een evaluatie worden uitgevoerd om de resultaten te meten.
Tevens zal er door de steeds maar toenemende instroom Wmo voor de tijdelijkheid extra formatie worden toegevoegd. Dit zal na 2 jaar geëvalueerd worden of dit structureel benodigd is.